Kabeljauw met kruidige pistachekorst en Bush Blond

Bush BlondKabeljauw met kruidige pistachekorst en Bush Blond. Klinkt als muziek in de oren, toch?
Bush blond is een heerlijk bier, maar niet alleen om te drinken, dat bewijst dit visgerecht.
Bush blond werd gelanceerd in 1998, naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de Bush Ambrée.
Ook dit bier is de vrucht van dezelfde expertise en dezelfde huisgist. Toch heeft deze blonde een heel eigen persoonlijkheid.
De traditionele moutsoorten en de bekende Saazhop zorgen voor de helderblonde kleur, de geweldige aroma’s en het evenwichtig smakenpallet.
Door de langdurige hergisting stijgt niet alleen het alcoholvolume tot 10,5% maar wordt het bier bovendien ook zeer licht verteerbaar.

Ingrediënten

  • 4 stukken kabeljauwfilet (+-400gr)
  • 300gr peultjes
  • 200gr groene asperges
  • 20 mini trostomaten
  • 1 flesje Bush Blond
  • 3dl kippenbouillon
  • 75gr melkerijboter (op kamertemperatuur)
  • 40gr gepelde, ongezouten pistachenoten
  • 3 takjes peterselie
  • 1 sjalot
  • 20gr paneermeel
  • olijfolie en boter
  • peper en zout

Bereiding

  • Verdeel de minitrostomaten in vier trosjes
  • Snipper de sjalot en de peterselie heel fijn
  • Mix de pistachenoten tot kruimel, en voeg ze bij de sjalot en peterselie
  • Doe bij de notenmix het paneermeel en de melkerijboter, breng op smaak met peper en zout
  • Doe de bouillon samen met het bier in een pot en laat inkoken tot een siroopachtige saus
  • Verwarm ondertussen de over voor op 180°
  • Schik de kabeljauw in een ovenvaste schaal en schik er de trostomaten rond
  • Verdeel de pistacheboter over de stukken vis en druk goed aan
  • Besprenkel de vis met olijfolie
  • Maak de asperges schoon en snijd ze in grove stukken
  • Laat ondertussen een beetje boter smelten in een kookpot
  • Voeg de peultjes en asperges toe, kruid met peper en zout, dek af en laat 10min garen
  • Roer dan de biersaus door de groenten
  • Verdeel de groenten over de borden, schik er een stukje vis op en de kerstomaten

Smakelijk!

Vlaamse Tartiflette met Hopus

HopusEen tartiflette is een klassiek gerecht uit de Franse Haute-Savoie.
Het is een stevige maaltijd op basis van aardappelen, kaas en spek.
Het originele recept vraagt om een droge witte wijn maar in deze variant gebruiken we een blond bier.
Zo krijgen we een echte Vlaamse Tartiflette met Hopus.

Hopus is een zwaar koperkleurig bier met een dikke schuimkraag.
Dit pareltje is gebaseerd op een geheim recept dat werd gebrouwen naar aanleiding van de bruiloft van Paul Lefebvre.
Hopus heeft een unieke en originele neus die gekenmerkt wordt door een mengeling van vegetale, citrus- en fruitige toetsen.
De heldere aanzet wordt gekenmerkt door een intense en bittere smaakervaring en een waar festival van hoptoetsen.
De bittere afdronk duurt lang maar is niet storend, is krachtig maar niet overweldigend, is elegant maar niet exuberant…
Kortom, elke slok is de perfecte voorbereiding op de volgende!!

Ingredienten

  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 4 takjes platte peterselie
  • 400 gr aardappelen
  • 100 gr rapen
  • 200 gr emmentaler
  • 3 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl Hopus
  • nootmuskaat, peper en zout

Tartiflette met HopusBereiding

  • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van een halve centimer
  • Snij de kaas in even grote stukjes
  • Snipper de ui en de knoflook in fijne stukjes
  • Verwarm de over voor op 180°
  • Bak de spekblokjes in een pan met antiaanbaklaag, zonder boter
  • Voeg er de ui, knoflook en aardappelblokjes aan toe en laat alles ongeveer 5min bakken
  • Kruid in de pan met peper, zout en nootmuskaat, naar eigen smaak
  • Schep alles in een ovenschaal en roer er de kaasblokjes onder
  • Overgiet het geheel met het bier
  • Bak gedurende 30 minuten in de oven
  • Hak ondertussen de peterselie fijn
  • Haal de schotel uit de oven en bestrooi met de peterselie

Tip: Dit gerecht is lekker met een fris slaatje, en natuurlijk een fris glas Hopus!

 

Biersoep met Volkoren Wolfbrood

Wolf

Biersoep met Volkoren Wolfbrood, een gemakkelijk recept, dat iedereen kan bekoren!
We gebruiken Wolf Black en Wolf 9, bieren van  van de brouwerij wolf.
Brouwerij Wolf is ontstaan in 2008 en brengt  producten die geboren zijn uit de passie voor het leven.
Wolf betekent kansen grijpen. Elke dag opnieuw de juiste weg kiezen.
Maar vooral de paden die je zelf wil verkennen.
De toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen, vertelt de brouwerij.

Wolf Black is de goudblonde pils van de Brouwerij Wolf.
Het is een echte dorstlesser, met een hoofdsmaak van caramel, maar hij ruikt zoeter dan hij proeft.
Het is een stevige pils met een volmondige start en matig bittere afdronk.
Een hippe, coole, onweerstaanbare pils mét stijl.

De Wolf 9 is een donkeramber bier, voorzien van een stevige rotsige schuimkraag.
Je ontdekt fruitige aroma’s van onder andere banaan en peer.
De mond vullende aanzet is zoet en fruitig met abrikoos accent.
Een bier met een krachtige en kruidige nasmaak en een zoete warme alcoholimpressie.

Voor de biersoep:

Ingrediënten

  • 4 blikjes Wolf Black
  • 120gr suiker
  • 5 eierdooiers
  • 150gr zure room

Bereiding

  • Doe het bier in een pan en breng het aan de kook
  • Laat het bier gedurende 5 minuten inkoken
  • Voeg pas dan de suiker toe en roer tot deze is opgelost
  • Klop de eierdooiers los in een andere pot
  • Voeg het warme gezoete bier onder voortdurend roeren toe aan de eierdooiers
  • Roer de zure room door de soep

Voor het Volkoren Wolfbrood:

Ingrediënten

  • 200 gr bloem (+ een beetje bloem om het werkblad te bestuiven)
  • 175 gr volkorenmeel
  • 5 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 5 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 flesje Wolf 8

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°
  • Doe de bloem, het volkorenmeel, de suiker, het bakpoeder en het zout in een kom
  • Doe er de helft van het flesje Wolf bij, meng het deeg goed door en voeg er beetje per beetje de rest van het flesje bij
  • Bestuif het werkblad met bloem en kneed gedurende vijf minuten het deeg tot een stijve massa
  • Vet een bakvorm in met boter (Cakevorm van 23x12cm is ideaal)
  • Bak het broodje gedurende 50 min op 180°
  • Controleer met een cocktailprikker of het broodje droog is vanbinnen, zo niet laat je het nog enkele minuten staan

Serveer de soep met een sneetje Wolfbrood en geniet van dit verwarmende gerecht!

 

 

Bitterballen met Straffe Hendrik Quadrupel

Verras je gasten met dit karaktervol hapje, Bitterballen met Straffe Hendrik Quadrupel.
Dit overheerlijke recept is niet alleen de ideale starter voor een uitgebreide maaltijd,
maar ook superlekker om op zondagnamiddag op tafel te toveren bij een fris glas gerstenat.

IngrediëntenStraffe Hendrick Quadrupel

  • 250gr boter
  • 1 flesje Strafef Hendrik Quadrupel
  • 800gr soepvlees
  • 1 ui
  • 3 wortelen
  • 2 preien
  • 1 stengel selder
  • 5dl bruine fond
  • 2 blaadjes gelatine
  • 200gr boter
  • 350gr bloem
  • 3 eierdooiers
  • peper
  • zout
  • 8 blaadjes laurier
  • 200gr paneermeel
  • 200gr eiwit

Bereiding

  • Neem een grote kookpot en smelt hierin een klontje boter
  • Schroei het vlees aan in de kookpot, en blus nadien met de helft van een flesje Straffe Hendrik Quadrupel
  • Was de groenten en snijd ze grof
  • Doe de groenten en laurier bij het vlees en voeg water toe tot alles mooi onder staat
  • Breng het geheel aan de kook en laat 2u pruttelen op een zacht vuurtje
  • Zet het vuur uit en laat een nachtje rusten
  • Haal het vlees uit de bouillon en voeg 5dl fond toe bij het vlees
  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Verwarm 10 eetlepels van de overgebleven bouillon op en voeg de gelatine toe, roer tot deze opgelost is
  • Smelt een 125gr boter in een pot, voeg als deze gesmolten is 150gr bloem al roerend toe
  • Wanneer het mengsel naar koekjes ruikt haal je de pot van het vuur en voeg je al roerend een scheutje bouillon toe
  • Blijf stevig roeren tot alle klonters weg zijn en voeg dan de rest van de bouillon toe
  • Voeg de bouillon met gelatine, drie eierdooiers en de overige helft van het flesje bier toe
  • Kruid het mengsel met peper en zout
  • Snij het vlees in kleine stukjes en roer onder het beslag
  • Doe het geheel in een kom, dek deze af met folie en laat 2u rusten in de koelkast
  • Neem drie schalen om de bitterballen te paneren
  • Doe in de eerste schaal paneermeel, de tweede het eiwit en de derde 200gr bloem
  • Verdeel het beslag in kleine porties, de grootte van klassieke bitterballen is ideaal
  • Rol de balletjes eerste in het paneermeel, dan in het eiwit en tot slot door de bloem
  • Voor het beste resultaat kan je de balletjes best nog een uurtje in de koelkast zetten
  • Frituur ze 6 à 8 minuten op 190°c en serveer met brood en mosterd

 

 

 

 

 

Nieuw bij ons: Triporteur Total Loss & Kinky Berry

Total Loss en Kinky Berry, niet alleen unieke namen maar ook unieke smaken, vanzelfsprekend van een unieke Brouwerij!
Deze twee bieren zijn pareltjes van de BOMBrewery, dit staat voor Belgische Originele Moutbakkeij en brouwerij.
Vroeger beschikte elke brouwerij over een eigen mouterij. De BOMBrewery bakt als eerste echte moutbakkerij zijn mouten zelf.
Deze zijn allemaal nieuwe mouten die ze stuk voor stuk speciaal ontwerpen, uniek en artisanaal huisgemaakt.

Bier brouwen en mout bakken kan alleen met kwalitatieve en bij voorkeur authentieke grondstoffen.
Dat is absoluut noodzakelijk om tijdens het moutbakken of brouwen iets nieuws te creëren.
De gebruikte BOM grondstoffen passen allemaal in een groter geheel. Er is niet een bepaald overheersend ingrediënt.
Kunstmatige aroma’s of zoetstoffen worden door BOMBrewery nooit gebruikt. Wat je proeft en ruikt is echt!

Het bakken van mout of granen om zo op maat gemaakte speciaalmout te creëren is uniek in de wereld.
Men start met al of niet gemoute granen die op verschillende temperaturen worden gebakken of geroosterd in functie van het beoogde bier.
Tijdens het bakken worden vaak andere ingrediënten toegevoegd. Op die manier zijn de mogelijkheden oneindig.
Precies voor dit doel werd een koffiebrander volledig omgebouwd volgens de strikte kwaliteitseisen van BOM.

Alle BOM bieren ondergaan hergisting op fles. Vooraleer het bier op de fles gaat, wordt een kleine hoeveelheid suiker en gist aan het bier toegevoegd.
Alle suiker wordt door de gist opgegeten en omgezet in een beetje alcohol en koolzuurgas.
De fles is afgesloten en het koolzuurgas kan nergens naar toe: het lost op in het bier totdat het flesje geopend wordt.
Hierdoor krijg je bij het openen van de fles belletjes in het bier en ontstaat er een mooie schuimkraag.


Total Loss

Triporteur Total LossBelgische brouwers brouwen meestal traditionele brave bieren. Maar zoals gezegd, bij BOMBrewery zijn het echt Moutbakkers!
De ovens van BOM staat roodgloeiend om de zwartste mouten te roosteren.
De engelen hebben werelds meest indrukwekkende hoppen verzameld.
Jullie zullen ondervinden hoe bitter de hel kan smaken, maar ook hoe verleidelijk de engelen ruiken.
Dit bier is niet bedoeld voor een zwakkeling of voor een gevoelige IPA drinker!
Total Loss is een bier voor durvers met een alcoholpercentage van 7,7% en een diepzwarte kleur.

Kinky Berry

Kinky Berry is een full option fruit bier. Dit is niet een naar snoepwinkel ruikend zoet fruitbier, maar een zuiver en complex brouwsel waarbij meer als 20 ingrediënten gebruikt worden.
Een unieke creatie afgewerkt met een lichte dry-hopping. Een bier met een verfrissende zurige toets van het fruit. Vrij van kunstmatige zoetstoffen of aroma’s!
Voor iedereen die erop staat dagelijks een ruime portie fruit te verorberen: 1 brouwsel bevat 4500kg fruit!
Bij Kinky Berry wordt geen suiker of kunstmatige zoetstoffen toegevoegd.
De suikers zijn afkomstig van blauwe bessen, zwarte bessen, vlierbessen, appelen, peren, kersen, geroosterde blauwe bessen en banaan, want ja, dat is ook een bes!
Dit fruitbier heeft een alcoholpercentage van 6,9% en een verleidelijke rode kleur.

In ons assortiment vind je ook Triporteur From Heaven en Triporteur From Hell, eveneens unieke bieren!Triporteur Heaven Hell

Triporteur From Heaven

From Heaven is een hemels hoppig bier met een alcoholpercentage van 6,2%. De From Heaven werd als eerste echte triporteur gebrouwen.
Er was voor dit bier een In Heaven, maar deze was enkel als test bedoeld. Toen de from Heaven gebrouwen werd was de Hell reeds in ontwikkeling.
Dit wordt op het etiket weergegeven door de duivel die op de achtergrond eraan komt gelopen met zijn bier.
Sinds de opstart is dit bier nagenoeg onveranderd gebleven. Traditioneel heeft een Belgische brouwerij zijn blonde en zijn bruin.
Dit bier moest de moderne versie worden van een “blonde”. Triporteur from heaven is de moderne versie van een traditionele Belgische hoppige ale.
Het is een hemels bier, natuurlijk gebrouwen met huisgebakken BOM mout. De tarwemout in het ongefilterde bier kan zorgen voor een gezonde lichte troebelheid.

Triporteur From Hell

Triporteur from hell is een donker bier gebrouwen met hels gebrande en geroosterde BOM mout.
Het bier doet denken aan chocolade, karamel, pas gezette koffie en versgebakken brood.
Net als bij de From Heaven kan de tarwemout in het ongefilterde bier zorgen voor een gezonde lichte troebelheid.

 

 

 

Chocomousse met Tongerlo Bruin en Sinaasappel

Chocomousse met Tongerlo Bruin en Sinaasappel, en onweerstaanbaar zoet dessert!

Ingrediënten

  • 300gr melkchocolade
  • 300gr pure chocolade
  • 1l room
  • 50gr suiker
  • boter
  • 2 sinaasappels
  • 1 flesje Tongerlo Bruin
  • 1 scheutje Grand Marnier
  • bloemsuiker

Bereiding

  • Doe de room in een kom en klop deze half op
  • Doe het flesje Tongerlo in een kookpot en verwarm dit tot tegen het kookpunt
  • Haal de kookpot met het bier van het vuur, doe de chocolade erbij en roer tot deze gesmolten is
  • Spatel de chocolade met het bier voorzichtig door de room
  • Verdeel het mengsel over kleine glaasjes en laat minstens 4u rusten in de koelkast
  • Pel de sinaasappels en snij ze in partjes
  • Laat een beetje boter smelten in een pan en bak de sinaasappelpartjes kort aan, bestrooi ze met de suiker
  • Schenk nu de Grand Marnier over de sinaasappels en flambeer ze
  • Leg bovenop elk potje chocomousse en gebakken sinaasappelpartje
  • Bestrooi de glaasjes met bloemsuiker

Geniet van je chocolate-moment!

Tongerlo bruin

Dit pareltje is een roodbruin abdijbier met een alcoholpercentage van 6,5%. Dit bier, met een romige, witte schuimkraag, heeft een zoete volmondige aanzet. De hoofdsmaak is vanillie met gebakken banaan en in de afdronk proef je de gebrande bitterheid met toetsen van chocolade. Voor de restyling in 2009 was dit Belgische bier bekend als Dubbel Bruin, en voor de introductie van de blonde variant als Dubbel. Tongerlo wordt gebrouwen in Brouwerij Haacht, in Boortmeerbeek, in overeenkomst met de Abdij van Tongerlo. Het bier dat we in dit recept gebruiken draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999.

 

 

Spencer Trappist Ale: Nu ook bij ons verkrijgbaar!

Spencer Trappist Ale is een Amerikaanse Trappist van Hoge gisting.
Het is het enige trappistenbier buiten Europa en was het tiende trappistenbier met het Authentic Trappist product -label.
Het bier wordt gebrouwen in de Spencer Brewery van de Saint Joseph’s Abbey in Spencer, Massachusetts.
Met zijn alcoholpercentage van 6,5% is het blonde Amerikaans paradepaardje een verfrissend degustatiebier!

De 60 monniken van de trappistenabdij Saint Joseph’s Abbey overleefden tot enkele maanden geleden door de verkoop van confituren en marmelades. Toekomstgericht werd naar andere bronnen van inkomsten gezocht, naar vernieuwing voor ver buiten de Amerikaanse markt. Sinds enkele jaren rijpte het idee om bier te gaan brouwen, een Trappistenbier, wat meteen een unicum zou betekenen voor de Amerikanen.
De broeders maakten enkele trips naar Europa en gingen op bezoek bij de Belgische trappistenbroeders. Met haltes in de abdij van Westmalle en verder langs de andere abdijen om tenslotte in de Sint-Sixtus van Westvleteren te eindigen. Ze werden lid van de “Internationale Vereniging Trappist” waarmee nauw samengewerkt werd voor dit nieuwe project. Abt Damian Carr en de monniken van Spencer zegenden de brouwerij in op 20 oktober 2013 waarna de eerste brouwactiviteiten gestart werden. Het eerste bier is geïnspireerd op het refterbier van de Belgische broeders, maar dan met een hoger alcoholgehalte. De monniken gebruiken enkel Amerikaanse hop uit Yakima Valley in Washington en op 26 september 2013 werd begonnen met de teelt van hun eigen gerst.

Sinds kort is deze Amerikaanse topper ook bij ons te verkrijgen!

Ondertussen zijn er al 11 Trappisten-brouwerijen waarvan 6 in ons kleine België. Zeker iets om fier op te zijn!

 

  • Achel van de Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel
  • Chimay van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay
  • Westvleteren van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren
  • Westmalle van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig hart in WestmalleAuthentic Trappist Product
  • Orval van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval
  • Rochefort van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Ook bij onze Noorderburen vind je twee trappisten:

  • La Trappe van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot
  • Zundert van de Abdij Maria-Toevlucht in Zundert

En de overige Trappisten vind je in Oostenrijk, Italie en Amerika:

  • Engelszell van Stift Engelszell in Engelhartzell an der Donau, Oostenrijk
  • Tre Fontane van de Abbazia Tre Fontane in Rome, Italie
  • Spencer van de Saint Joseph’s Abbey in Spencer, Amerika

Kortom, wie wil genieten van een uniek product, wil ontdekken en grenzen verleggen…
Bij ons vind je ze allemaal!

Ovenschotel met gehakt, rode kool en Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel

Een ovenschotel met gehakt, rode kool, rozijntjes en Westmalle Dubbel.
Er is geen betere manier om een koude winteravond toch gezellig te maken!

Ingrediënten

  • 500gr rundergehakt
  • 300gr rode kool
  • 2 ajuinen
  • 50gr rozijnen
  • 3 eetlepels Worcestershire saus
  • 500gr aardappelen
  • 1,2dl halfvolle melk
  • 2dl runderbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 flesje Westmalle Dubbel
  • peper en zout

Bereiding

  • Doe de rozijntjes samen met het flesje Westmalle in een kommetje, en laat gedurende 2u laten wellen
  • Schil de ajuinen en snipper ze in kleine stukjes
  • Snijd de rode kool in flinterdunne sliertjes en kook ze in licht gezouten water beetgaar
  • Na het koken laat je de rode kool in een vergiet laten uitlekken
  • Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en het gehakt aanbraden
  • Met een vork uit elkaar halen en de stukjes ui kort mee braden
  • Bouillon toevoegen en in ruim 30 minuten met het deksel op de pan laten pruttelen
  • Vijf minuten voor het einde van de stooftijd de gewelde rozijntjes samen met het bier toevoegen, laat het deksel nu van de pot zodat het ietwat kan inkoken
  • Ondertussen de aardappelen in stukjes snijden en in water met een snufje zout gaar koken
  • Giet de aardappel af, doe er de melk en de boter bij, en stamp tot puree
  • Verwarm de oven intussen voor op 200°
  • Meng de Worcestershire saus door de puree en voeg peper en zout toe
  • Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem van een ovenschaal
  • Doe op het laagje puree het rundergehakt met enkele lepels saus en de sliertjes uitgelekte rode kool
  • Dek dit af met de rest van de puree
  • Plaats de schaal in het midden van de oven tot de bovenkant gelijkmatig lichtbruin is geworden
  • Zo warm mogelijk serveren, vergezeld van een licht gekoeld glas Westmalle Trappist Dubbel

& Zo kom je probleemloos de winter door! Smakelijk…

Gehaktbrood met La Trappe Quadrupel

Gehaktbrood met La Trappe Quadrupel, voor levensgenieters!
Bierbrouwerij de Koningshoeven doopte 25 jaar geleden onder de goedkeurende blik van de monniken haar geliefde La Trappe Quadrupel.
Een goed bewaard recept wordt werkelijkheid en het allereerste Quadrupelbier ter wereld ziet het levenslicht. 
Nog altijd is La Trappe Quadrupel uniek in zijn soort. Aanvankelijk gebrouwen als een echt seizoensbier voor de liefhebber.
Inmiddels een veelgeprezen bier met een prachtige amberkleur en een warme, intense smaak.
Moutig zoet, licht gebrand en aangenaam bitter met een zoete afdronk.
Een zwaar bier met 10% alcohol, dat een ware ‘smaakevolutie’ doormaakt door de nagisting op de fles.
Een wijn onder de bieren met aroma’s van onder andere banaan, amandel en vanille.

Ingrediënten

  • 150gr chorizoworst
  • 500gr rundsgehakt
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 ajuin
  • 1 ei
  • 5 sneetjes oud brood
  • een broodvorm of cakevorm
  • boter (om de vorm in te vetten)
  • 1dl La Trappe Quadrupel
  • 10 dunne sneetjes ontbijtspek
  • 2el korianderpoeder
  • 1el chilipoeder
  • peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 200°
  • Snijd de knoflookteentjes fijn en plet ze
  • Snijd de ajuin uiterst fijn
  • Snijd ook de chorizoworst zo fijn mogelijk of gebruik een cutter of blendertje
  • Toast het oude brood in een pan, cutter het fijn of verkruimel met je handen en toast opnieuw in de pan
  • Neem een kom en meng er het gehakt met de chorizo, het verkruimelde brood, de eieren en de kruiden in
  • Meng er als laatste het bier door
  • Vet een broodblik in met boter en druk er het vleesmengsel in
  • Leg de sneetjes ontbijtspek er bovenop, zodat het gehaktbrood bedekt is
  • Zet het bakblik in het midden van de oven, draai de temperatuur naar 175 graden en laat het gehaktbrood ruim een 45tal minuten garen

Tip: Serveer met aardappel in de schil en fijne groentjes, geef de rest van het bier bij de maaltijd, en verras je gasten!

Bier: de fabels en de feiten!

Bieren

Iedereen heeft het wellicht al eens gehoord: ‘bier is een dikmaker’, ‘van bier wordt je dom’, ‘bierdrinkers zijn aggresief’…
Een eeuwige discussie waar het antwoord zelden van gekend is.

Wij zochten het op en geven een lijst van feiten en fabels, zodat je met een gerust geweten kan genieten van onze godendrank!

FEIT
Bier is een natuurproduct

Bier wordt gemaakt van allemaal natuurlijke ingrediënten: water, mout, hop en gist.
Met deze vier ingrediënten als basis kunnen in de hele wereld tienduizenden verschillende bieren worden gebrouwen.
Helemaal niet zo ongezond dus…

FABEL
Bier drinken dood hersencellen
Wie langdurig te veel bier drinkt gaat daar negatieve effecten van ondervinden, zoals bij elk overmatig gebruik.
Maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat af en toe een glas drinken zeker niet nadelig is voor je geheugen of andere werkingen van je hersenen.
Integendeel! Recent ontdekten Chinese wetenschappers dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, de hersencellen beschermt.
Dit zou mogelijks kunnen betekenen dat deze stof de ziekte van Alzheimer en Parkinson kan afremmen.

FEIT
Bier is gezond
De gerst die voorkomt in bier zorgt voor vitamine B en oplosbare vezels die de darmtransit bevorderen, het cholesterol gehalte verminderen en het risico op hart- en vaatziekte reduceren.
Ook de gist levert vitamine B, vooral B1, B6 en foliumzuur, wat niet alleen het risico op tal van hart- en vaatziekte verminderd maar ook zorgt voor een gezonde huid en gezond haar.
   

FABEL
Alcohol maakt je agressief of neerslachtig
In hop zit er lupuline, een stof die een kalmerende werking heeft en zodoende stress en depressie kan counteren.
Daarom werden hoofdkussens vroeger met hopbloemen gevuld, een garantie voor een rustige slaap!
Hop bezit ook ontsteking werende eigenschappen en het heeft een oestrogene werking omdat het een kleine dosis vrouwelijke hormonen bevat

FEIT
Van bier moet je plassen
Alcohol remt de productie van het hormoon ADH.
Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat het lichaam vocht vast houdt.
Door een daling in het ADH, wordt meer vocht uitgescheiden. Dit effect geldt voor alle alcoholhoudende dranken.
Ook het relatief hoge gehalte aan water in bier kan zorgen voor een geregeld toiletbezoek.

FABEL
Bier maakt je dikker dan wijn
Van alle alcoholhoudende dranken bevat bier het minst aantal calorien: 40 à 60 kcal per 100ml, naargelang het alcoholpercentage in het bier.
Rode wijn bevat al snel 80 kcal voor dezelfde hoeveelheid. Een gemiddeld glas wijn heeft natuurlijk wel een kleinere inhoud dan een doorsnee biertje…
Verder heb je bij bier veel sneller een verzadigd gevoel dan bij andere alcoholhoudende drankjes, waardoor je geen zin hebt in de alom gekende midnight-snacks.

 

De moraal van het verhaal: niets houdt ons tegen om af en toe eens een gezonde portie gerstenat te nuttigen!