Horeca roept op tot “wittekassaboycot”

Horeca Vlaanderen en zelfstandigenorganisatie Unizo roepen allebei op om de zogenaamde witte kassa’s te boycotten. Dat meldt VTM NIEUWS. De overheid wil dat café- en restaurantuitbaters vanaf 2015 zo’n witte kassa hebben om zwartwerk tegen te gaan. Ondertussen ziet het er niet naar uit dat minister van Financiën Koen Geens ingaat op de vraag van de horeca om de lasten nog verder te verlagen.

De sectorfederaties voor de horeca, zoals Horeca Vlaanderen, Brussel en Wallonië, eisen dat de ‘kassawet’ wordt ingetrokken. Ze reageren daarmee op het nieuws dat amper 20 horecazaken al een zogenaamde witte kassa vrijwillig hebben aangevraagd. Deze kassa, die alle inkomsten registreert en zwarte omzet dus onmogelijk maakt, is verplicht vanaf 2015 voor horecazaken die minstens 10 procent van hun omzet uit voeding halen.

Maar volgens de sectorfederatie is horeca in België niet rendabel als er geen verdere lastenverlaging op arbeid (met 35 procent) komt. Ze willen ook een oplossing voor de arbeidsduur in de sector en een btw-verlaging op dranken zoals in de buurlanden Frankrijk en Nederland.

Slachtbank
“We zijn niet bereid om de sector met open ogen naar de slachtbank te leiden”, luidt het in een persbericht. De horecafederaties vrezen massale faillissementen en jobverlies als de witte kassa er komt. De overheid voorziet wel in compenserende maatregelen, zoals een loonlastenverlaging voor vijf vaste werknemers, maar die zijn volgens de sector onvoldoende. “We zijn nooit tegen de invoering van een kassa met blackbox geweest, op voorwaarde dat er maatregelen zouden worden genomen om het voortbestaan van de sector te garanderen”, luidt het. De horecafederaties verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek waaruit moet blijken dat de sector zeer arbeidsintensief is, met de hoogste lasten op arbeid ter wereld. Uit een studie van KU Leuven blijkt ook dat het invoeren van de witte kassa 20.000 banen zou kosten.

Ook algemene ondernemersorganisaties zoals Unizo en NSZ vinden dat de compensatiemaatregelen onvoldoende zijn. “De blackbox zal voor veel horecaondernemingen meer kosten dan de compensatiemaatregelen zullen opbrengen”, aldus NSZ. Het vraagt naast een btw-verlaging tot 6 procent en een verdere lastenverlaging, ook dat burgers een restaurantbedrag tot 400 euro per jaar kunnen aftrekken in hun personenbelasting.

De werkgevers staan met hun standpunt diametraal tegenover de vakbonden. Die hebben net een nieuwe sector-cao afgesloten met de mogelijkheid tot extra overuren, maar eisen in ruil wel dat de politiek de witte kassa niet langer uitstelt. “De werkgever die nu nog durft beweren dat hij zwartwerk nodig heeft, is te kwader trouw. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen, het is nu aan de politiek om de kassa met blackbox in te voeren”, staat in een persbericht.

Lasten verlagen
Ook van minister van Financiën Koen Geens moeten ze niet veel hulp verwachten. Horeca-uitbaters die vanaf 1 januari 2014 vrijwillig de geregistreerde kassa gebruiken, kunnen rekenen op een lastenverlaging. Maar de tussentijdse gerichte maatregelen die nu reeds genomen werden voor de horeca, worden niet verder uitgebreid en blijven ook gekoppeld aan de invoering van die zogenoemde witte kassa, luidt het op zijn kabinet. Voorlopig staat er niets nieuws in de steigers. Op het kabinet klinkt wel dat in het kader van de algemene belastinghervorming de lasten op arbeid in het algemeen verlaagd moeten worden.