Helft van de restaurants duurder door witte kassa.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Door de verplichte invoering van de witte kassa zijn de prijzen bij 45 procent van de restaurants, tavernes en eetcafés gemiddeld met 10 procent gestegen. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van eigen onderzoek bij 528 horecazaken.

Om btw-fraude in de horecasector tegen te gaan moeten horecazaken met een omzet uit voeding boven 25.000 euro, sinds 1 januari uitgerust zijn met de zogenaamde witte kassa.

Volgens NSZ heeft 45 procent van de betrokken zaken sindsdien zijn eet- en drankprijzen met 10 procent opgetrokken. Van de overige 55 procent zou de helft van plan zijn om de komende maanden prijsverhogingen door te voeren. Daarnaast is volgens het NSZ 42 procent van de horecazaken nu minder vaak of minder lang open dan vroeger. Tot slot heeft een vijfde van alle zaken al een of meerdere medewerkers moeten ontslaan, en van de zaken waar dat nog niet gebeurde verwacht 58 procent dit mogelijk nog te moeten doen.

“Niet door witte kassa”
Op het kabinet van staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude klinkt het dat de federale regering de lasten heeft verlaagd. “Dat deed ze in het algemeen met de taxshift en specifiek voor de horeca met flexi-jobs en overuren waarbij bruto gelijk is aan netto. Bovendien mag er sowieso niet in het zwart gewerkt worden, witte kassa of geen witte kassa”, zo zegt woordvoerster Margot Neyskens.

Bij NSZ klinkt het dat sommige van de compensatiemaatregelen, zoals de flexi-jobs, goed zijn, maar andere minder succes kennen. De sector wil vooral een btw-verlaging naar 6 procent voor voeding en drank, zo klinkt het bij de ondernemersorganisatie.


Bron: vtm nieuws